Herken je onze Thierry? Hier zie je hem uitgedost om naar een Afrikaans feest te gaan. Rond zijn hals en op z'n hoofd draagt hij een ketting gemaakt van schelpjes. Rond zijn benen is een soort rammelaar gebonden. Het is een band waarop kleine zakjes gemaakt van wormenhuid zijn genaaid. 't Klinkt een beetje vies, maar het klonk heel knap.
Gelukkig vond het "feestje" plaats in onze turnzaal en niet echt in Afrika. Muzieklabyrinth kwam langs en vertelde ons over het ontstaan van muziekinstrumenten in Afrika.
En niet alleen Thierry ging aan het feesten. Ook Björn, Yentel en Emma Wauters mochten meedoen. Op het ritme van de djembé dansten ze er op los.
Als je goed kijkt herken je op onderstaande foto de voorganger van de boogharp. De allereerste instrumenten werden gemaakt van een gebogen tak waaraan een (paarden)haar als snaar opgespannen werd. Om de klank beter te horen maakten ze er een kalebas aan vast. Een kalebas is de opgedroogde schil van een pompoenachtige vrucht.
Hieronder zie je een traditionele gitaar uit Marokko,
gemaakt van het schild van een schildpad.
In vele kleine Afrikaanse dorpen kunnen mensen niet lezen of schrijven, is er geen tv, zijn er geen dokters, ... Daarom zijn er vrijwilligers die met zelfgemaakte poppen de dorpbewoners waarschuwen voor gevaarlijke ziekten zoals malaria en aids en hoe ze zich ertegen kunnen beschermen.
De handjes en hoofdjes van de poppen zijn ook van kalebassen gemaakt.
Als afsluiter mochten we zelf aan de slag op de mbunda's. Dat zijn de kleine tamtams waar we eens goed op mochten trommelen.
We riepen de Afrikaanse goden op om ons te helpen bij de jacht.
Koekerikoe! Kijk je mee?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten