maandag 5 november 2012

Herfstwandeling "Superspin"

De dag na de herfstvakantie gingen we meteen op uitstap naar het Vrijbroekpark.  Martine, de parkwachter leidde ons rond en vertelde ons alles wat ze zelf wist over spinnen.  En dat was heel wat!
We bekeken vier spinnen van dichtbij: de trilspin, de kruisspin, de tijgerspin of wespspin en de springspin (of ook zebraspin of harlekijnspin genoemd).  
Helaas zagen we enkel foto's, want de spinnetjes zitten deze tijd van het jaar ergens lekker warm verstopt. Het is te koud om nog veel rond te kruipen.
We kropen met enkele lotgenoten in een oude fietsband en ondervonden dat het niet gemakkelijk lopen is met zoveel poten.
Een spin heeft 8 poten die op vier plaatsen kunnen plooien.
Gelukkig gleed er niemand onderuit.  Het was een vochtige en koude herfstdag.

We verzamelden ons rond allerlei prenten waarop stond getekend hoe een kruisspin haar web weeft.  We probeerden ze weer in de goede volgorde te leggen. 
Als een spin zich snel wil verplaatsen laat ze een kleverig draadje uit haar spintepels komen dat ze laat vliegen met de wind mee. Wanneer het ergens aan blijft kleven, wandelt ze over het draadje.  Ze vliegt dus niet zoals Spiderman door de lucht. 
We kregen een kastanje of eikel waaraan een stuk plastic was geknoopt.  Dat moesten we in zo weinig mogelijk worpen aan de overkant van de weide zien te krijgen, net zoals de spin.  Niet zo eenvoudig!
We werden gevangen in het spinnenweg en moesten, zonder de draden te raken, tot aan het middelpunt van het weg zien te komen.  Wie durfde de spin te aaien?

 Een spin kan kleverige en gewone draden spinnen.  De spaken van het web zijn niet kleverig.  Die gebruikt ze om oover te wandelen.  ANders zou ze net als haar prooien zelf ook vast komen te zitten!
 Onze favoriete spin mochten we in het passende potje stoppen.
 's Middags aten we onze boterhammetjes op het zomerterras van het cafetaria. De zomer was allang voorbij, dan voelden we wel...  We warmden ons op in de speeltuin.
 Oei, drie prooien in het web gevangen?
De derdeklassers laten zich graag wiegen door Karim. 
 Myriam en Aiya gaan ook uit de bol in de schommel.  Voor één keer was het toegestaan om elkaar te "duwen".
Na Marlies was de glijbaan wel droog...  
 Tiddo telde de minuten af om weer op pad te gaan.  De speeltuin kon hem niet boeien.
 Deze durvers zitten lekker hoog en droog. Wie durft er af te springen?
De eer is aan de jongens.  Lasse, Mohamed en Niels wagen een sprong in de diepte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten