dinsdag 22 november 2011

Onze zes koningen

Op 15 november vieren we het Koningsfeest.  Dan is het namelijk de naamdag van onze eerste koning.  Hij heette Leopold I.  En toeval of niet, maar ook de Heilige Albert heeft dan zijn naamdag.
Is onze koning dan heilig?  Welnee!  Hij is genoemd naar een heilige.  Hij draagt gewoon dezelfde naam.
 We oefenden de familierelaties in aan de hand van de stamboom van koning Albert.  Prinses Mathilde is de tante van Eléonore,  Elisabeth en Maria Laura zijn nichtjes, Nicolas en Aymeric zijn een tweeling, Amedeo en Joachim zijn broers, ...


Hier zie je hoe goed we onze zes koningen kennen.  Wie is wie?  Wanneer is hij geboren?  Van wanneer tot wanneer heeft hij geregeerd?  Wat heeft hij gedaan voor ons land?

 Wat een geluk dat we alle antwoorden mochten opzoeken in ons mapje.

 We bekijken een filmpje over het ontstaan van België.  Ooit waren we een deel van Nederland en was Willem van Oranje onze koning.  Maar we wilden een eigen landje worden.  De Nederlanders lieten ons niet graag gaan.  Wil je meer weten?  Bekijk het filmpje dan nog eens:





In een ander filmpje horen we Helmut Lotti de Brabançonne zingen.  Dat is ons nationaal volkslied.  Het werd geschreven in 1831 toen België net onafhankelijk was.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten