woensdag 3 juni 2015

Project Speelvogel in het Speelgoedmuseum

We namen met onze klas deel  aan het Project Speelvogel, een initiatief van Plan Ouders en het Speelgoedmuseum in Mechelen.
Voor het bezoek aan de tentoonstelling Toy Stories leerden we er in de klas over.  We mochten immers zelf even voor gids spelen.
 
 Dorien verwelkomde ons op de derde verdieping waar de tentoonstelling stond.

 In de klas bespraken we in onze teams enkele foto's van speelgoed dat we in het museum zouden zien.  Welk soort speelgoed is dit?  Is het voor jongens of meisjes?  Uit welk werelddeel komt het?  Hoe speel je er mee?  Allemaal vragen waarover we nadachten.
 Het fijne was dat we het bijna elke keer  bij het rechte eind hadden.  Hoe geweldig was dat!

 We waren nog maar beginnende gidsen, dus we mochten een op ons blaadje spieken...

 Deze pop is een 'Story Teller'.  Aan het open mondje kan je zien dat hij aan het praten is.  'Toy Stories' of verhalen over speelgoed is ook de naam die deze tentoonstelling kreeg.  Men reisde de wereld rond op zoek naar verhalen over typische spelen en speelgoed.



 
 Na de tentoonstelling gingen we naar een lokaal waar Dorien met ons enkele stellingen voorlegde, quizvragen stelde en ons een paar spelletjes uit de hele wereld aanleerde.
 Telkens wanneer we een opdracht goed volbracht hadden kregen we een puzzelstuk om de kraanvogel, het logo van Project Speelvogel, te vervolledigen.

De kraanvogel is een vogel die op elk werelddeel voorkomt, net als de mens. Wanneer hij zich bedreigt voelt durft hij wel eens aan te vallen.  Plan Ouders en het Speelgoedmuseum willen ook het recht op spel voor alle kinderen in de wereld aanvechten, vandaar de symbolische kraanvogel.

In Japan zegt men dat als je 1000 kraanvogels vouwt volgens de kunsten van origami je het grote geluk vindt.  Ben je benieuwd of het waar is, dan kan je dit filmpje bekijken en het ook proberen.
Veel succes!  Het blijkt heel erg moeilijk te zijn!


Een groene kraanvogel betekent dat we over een stelling moeten nadenken, bijvoorbeeld:
'Roos is een typische meisjeskleur'.

We speelden het spel 'Gajah-Orang-Semut', een variatie op blad-steen-schaar.
Gajah is een olifant, die verslaat de mens.  Je steekt dan je duim op.
Orang is de mens, die kan een mier vertrappelen.  Je toont je wijsvinger.
Semut is een mier die in het oor van de olifant kruipt en hem doet omvallen van het lachen.  Je toont je pink.  En nu spelen maar!


We speelden ook 'Jack's', een variant van het bikkelen uit Amerika.  Daar werd rubber gevonden waar botsballetjes van gemaakt worden.  Je probeert de krammetjes op te rapen terwijl je met een botsbal stuitert.



'Grabbel je oor' was ook een leuk spel.  Dit deden we al in de klas.  Opletten geblazen als je naam wordt genoemd!





We waren de eerste klas die het diploma van Speelvogels kregen.  Daar zijn we ontzettend trots op.
Dank je wel Dorien voor de leuke voormiddag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten